Przemiany w otoczeniu człowieka a aksjologiczny punkt odniesienia w edukacji dla bezpieczeństwa - Pieczywok, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Treść artykułu wskazuje na istotny obszar bezpieczeństwa człowieka, dotyczy bowiem edukacji dla bezpieczeństwa w ujęciu aksjologicznym. Współczesny człowiek coraz częściej staje się zagubiony w swojej tożsamości. Ciągły brak czasu na refleksje, na umiejscowienie siebie wśród innych osób oraz wśród otaczających rzeczy sprawia, że bywa on osaczony przez zagrożenia, z którymi sobie nie radzi. Dlatego też wartości są dla człowieka wyznacznikiem świadomego i ukierunkowanego działania. Wpływają na jego zachowanie, na podejmowane decyzje, a także sprzyjają budowaniu poczucia bezpieczeństwa. Artykuł składa się z czterech części: wprowadzenia, umiejscowienia wartości w aksjologii bezpieczeństwa, znaczeniu wartości w edukacji dla bezpieczeństwa oraz zakończenia.
Keywords: wartości; aksjologia; zagrożenia; bezpieczeństwo; edukacja dla bezpieczeństwa