Sens edukacji antyterrorystycznej : rola, zadania oraz inicjatywy Centrum Prewencji Terrorystycznej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego - Wiśniewska-Paź, Barbara (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na zjawisko terroryzmu jako jednego z aktualnych globalnych wyzwań obejmującego bardzo szerokie spektrum zagrożeń dla współczesnych społeczeństw i świata, które mają różne typologie, przyczyny, rozmieszczenie i ośrodki wpływu oraz wciąż ewoluują. Prewencja w przestrzeni społecznej – z jednej strony powinna być generowana przez aktywność instytucji rządowych i organizacji międzynarodowych ukierunkowanych na minimalizację zagrożeń, z drugiej strony przygotowanie i wdrożenie koncepcji trwałego procesu budowania, wspieranie i rozwijanie kultury bezpieczeństwa adresowanej do różnych grup i kategorii społecznych, głównie poprzez systemową edukację, która zapewni szeroki zakres kompetencji w zakresie wiedzy (i konieczności jej ciągłego aktualizowania) oraz umiejętności praktycznych. W artykule zostały przedstawione cele i zadania Centrum Prewencji Terrorystycznej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego jako instytucji odpowiedzialnej za profilaktykę i edukację społeczeństwa w Polsce w zakresie zagrożeń terrorystycznych.
Keywords: terroryzm; prewencja; edukacja antyterrorystyczna; zagrożenia; bezpieczeństwo; społeczeństwo