Dolnośląska Sieć Szerokopasmowa : Teleinformatyka jako element integracyjny w systemie bezpieczeństwa - Sobieraj, Grzegorz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Obserwowane obecnie zagrożenia bezpieczeństwa w stosunku do tych sprzed kilku lat znacznie przybrały na sile i zajmują coraz większe obszary. Służby, których zadaniem jest ratowanie życia, zdrowia i mienia, mają do czynienia z dużo bardziej dynamicznym procesem dysponowania siłami, zarządzania akcją ratowniczą, a w jej następstwie analizą zdarzeń w celu poprawienia efektywności. Cały proces, służący ochronie obywateli czy reagowania na zagrożenia, coraz częściej jest przez to wspomagany systemami teleinformatycznymi, które umożliwiają szybkie agregowanie, przesyłanie, gromadzenie i analizę danych, a w efekcie końcowym podejmowanie szybszych decyzji. Obecnie każda ze służb posiada systemy teleinformatyczne, które umożliwiają im automatyzację procesów przetwarzania danych, przez co znacznie usprawnia się kierowanie akcją ratowniczą. Zastosowane narzędzia, szczególnie w obliczu trwającej pandemii, pokazały, że ich użytkowanie zdało egzamin i naturalne jest to, że cały czas są one usprawniane i modyfikowane. Warunkiem wymiany informacji pomiędzy systemami teleinformatycznymi są stosowane rozległe sieci teleinformatyczne, które zapewniają przesyłanie informacji w bardzo krótkim czasie na nawet bardzo duże odległości. Niestety coraz częściej, mówiąc o rozwoju systemów teleinformatycznych, wspomina się wyłącznie o urządzeniach przetwarzających dane i aplikacjach wspomagających, zapominając o medium transmisyjnym, dzięki któremu te systemy i aplikacje wymieniają się danymi. Okazuje się, że nie trzeba od początku budować sieci szkieletowych, a bardziej efektywne jest dobudowanie ich do istniejących rozwiązań.
Keywords: teleinformatyka; system bezpieczeństwa; ochotnicza straż pożarna; zagrożenia; Państwowa Straż Pożarna; integracja systemów informatycznych; sieć szkieletowa; podmioty ratownicze