Ratownictwo medyczne w systemie bezpieczeństwa wewnętrznego państwa - Godziński, Jan; Paplicki, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Konstytucja RP nakłada na organy administracji publicznej obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa obywatelom. Organy wypełniają ten konstytucyjny obowiązek poprzez powołanie oraz utrzymanie odpowiednich służb ratunkowych. W Polsce do udzielania pomocy medycznej osobom znajdującym się w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego utworzony został system Państwowego Ratownictwa Medycznego. Ratownictwo medyczne ma kluczowe znaczenie dla poczucia bezpieczeństwa obywateli, ponieważ niesie pomoc zarówno w przypadku pojedynczych zdarzeń związanych z zagrożeniem życia i zdrowia, ale również w sytuacjach wystąpienia zdarzeń o charakterze masowym. Organy państwa stworzyły ten system i są bezwzględnie zainteresowane jego prowadzeniem i efektywnym działaniem. Obecny system Państwowego Ratownictwa Medycznego, w ocenie zarówno osób uczestniczących w jego funkcjonowaniu, jak i korzystających z jego usług, nie jest instytucją doskonałą, ale wymagającą zmian. Problemy w funkcjonowaniu Państwowego Ratownictwa Medycznego wynikają m.in. z ograniczonej dostępności do podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej oraz braku skutecznego mechanizmu, który jest w stanie ograniczyć udzielanie świadczeń w szpitalnych oddziałach ratunkowych osobom, które tego nie wymagały.
Keywords: ratownictwo medyczne; system Państwowego Ratownictwa Medycznego; bezpieczeństwo zdrowotne; bezpieczeństwo wewnętrzne