Powszechny system ochrony ludności i krajowy system ratowniczy w zapewnieniu bezpieczeństwa wewnętrznego - Kocowski, Tadeusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Artykuł dotyczy problematyki powszechnego system ochrony ludności i krajowego systemu ratowniczego w zapewnieniu bezpieczeństwa wewnętrznego. Analiza materiału normatywnego ukazuje istnienie systemu ochrony ludności, jego aktualną strukturę, zadania oraz rolę, jaką odgrywają w nim organy administracji publicznej, a także inne podmioty w nim uczestniczące, w szczególności ochotnicze straże pożarne.
Keywords: ochrona ludności; bezpieczeństwo wewnętrzne; administracja publiczna; ochotnicze straże pożarne