Bezdzietność z wyboru w perspektywie socjologicznej - Mazur, Magdalena (2023)
Rozprawa podjęła problematykę dobrowolnej bezdzietności, która jest coraz częściej wybieraną opcją życiową przez Polaków. Rezygnacja z potomstwa wpisuje się w szerszą mozaikę przemian społecznych (w tym przeobrażeń dotyczących rodziny), które mają miejsce od kilkudziesięciu lat na świecie, a w Polsce generalnie zaczęły się po transformacji ustrojowej z 1989 r. Na podjęcie decyzji o bezdzietności przez jednostki oddziałują procesy, które zostałyopisane między innymi przez: Z. Baumana, A. Giddensa i U. Becka, takie jak: samorealizacja, indywidualizacja i autonomizacja oraz konsumpcjonizm. Jednostka samodzielnie zaczęła konstruować swoją tożsamość i podejmować decyzje dotyczące własnej biografii. W dodatku wprowadzenie pigułki antykoncepcyjnej w latach sześćdziesiątych XX w. dało kobietommożliwość wyboru życia bez dzieci. Rezygnacja z potomstwa jest również związana z coraz dłuższym okresem kształcenia kobiet i ich ,,wyjściem’’ z domu na rynek pracy. Co więcej, koszty związane z wychowaniem dziecka ,,wysokiej jakości’’ są współcześnie bardzo wysokie, więc niektóre jednostki nie podejmują się zadania, jakim jest rodzicielstwo.
Keywords: bezdzietność z wyboru; alternatywne formy życia małżeńsko-rodzinnego; rodzina; przemiany rodziny; socjologia fenomenologiczna Alfreda Schütza