Wybrane zagadnienia związane z kontrolą monitoringu wizyjnego w zakładzie pracy prowadzonej przez inspektora pracy w kontekście ochrony danych osobowych - Krasoń, Janusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Przepisy dotyczące monitoringu wizyjnego w zakładzie pracy zawarte w prawie pracy zostały dodane do kodeksu pracy w efekcie uchwalenia RODO, stąd też korespondują z zasadami i przepisami ochrony danych osobowych. Specyfika tych przepisów wpływa na postępowanie kontrolne inspektora pracy.
Keywords: Państwowa Inspekcja Pracy; kodeks pracy; kontrola monitoringu; RODO; pracodawca