Dopuszczalność przetwarzania danych biometrycznych przez pracodawców — ujęcie modelowe i praktyczne - Wygoda, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Artykuł jest próbą wskazania rozwiązań, które powinny być stosowane w ramach podejmowania przez pracodawców decyzji o przetwarzaniu danych biometrycznych. Łączenie przetwarzania danych biometrycznych z prowadzeniem monitoringu jest, na gruncie rozwiązań wynikających z RODO i prawa krajowego, niezwykle skomplikowane. Spełnienie wszystkich warunków koniecznych do legalizacji takiego procesu przetwarzania danych jest, przynajmniej co do zasady, możliwe jedynie wbardzo ograniczonej liczbie przypadków i każdorazowo wymaga indywidualnej analizy dopuszczalności. W orzecznictwie sądowym od niedawna podejmuje się próby reinterpretacji wcześniejszego, niezwykle restrykcyjnego podejścia do przetwarzania danych biometrycznych.
Keywords: dane osobowe; dane biometryczne; minimalizacja danych