Monitoring poczty elektronicznej a tajemnica korespondencji pracownika - Bakalarz, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W 2018 roku dodano do ustawy Kodeks pracy przepisy szczególne dotyczące monitoringu, w tym monitoringu służbowej poczty elektronicznej. Przyjęte rozwiązania spotkały się z krytyką doktryny w zakresie ich adekwatności co do założonych celów. Przedmiotem niniejszego tekstu jest wykładnia przepisu art. 22 3 § 2 k.p. w kontekście systemowym, podjęta dla wykazania, że kategoryczne zastrzeżenie, iż legalny monitoring nie może naruszać tajemnicy korespondencji pracownika, istotnie utrudnia realizację celów monitoringu założonych przez ustawodawcę.
Keywords: tajemnica korespondencji; ochrona dóbr osobistych; monitoring poczty elektronicznej