Przetwarzanie danych osobowych pracowników w ramach tak zwanych innych form monitoringu - Dörre-Kolasa, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Powszechna dostępność nowych technologii pozwala pracodawcom na stosowanie dotychczas niewystępujących w środowisku pracy rodzajów monitorowania aktywności pracowników. Co więcej — upowszechnienie się pracy zdalnej, w połączeniu z pojawieniem się nowej regulacji w kodeksie pracy, w naturalny sposób zwiększa zainteresowanie pracodawców procesami przetwarzania danych na temat aktywności pracowników online, jak również danych o lokalizacji. Technologie wykorzystywane w ramach innych form monitoringu mogą być bardzo skuteczne w wykrywaniu naruszeń obowiązków pracowniczych, ochronie informacji poufnych czy też służyć zwiększaniu efektywności pracy, lecz jednocześnie stwarzają poważne zagrożenia dla ochrony prywatności i danych osobowych. Aplikacje służące do cyfrowej analizy danych mogą bowiem działać w sposób niezauważalny dla użytkowników urządzeń, przez co zagrażają ich prywatności bardziej niż na przykład kamery CCTV. W związku z tym uzasadniona jest ponowna rewizja oceny skutków dla ochrony danych oraz baczna analiza podejmowanych działań z uwzględnieniem zasad wynikających zarówno z kodeksu pracy, jak i RODO. Skorzystanie przez pracodawców zdanych pozyskanych w sposób niezgodny z przepisami może się spotkać z poważnymi konsekwencjami prawnymi.
Keywords: monitoring; praca zdalna; GPS; kontrola pracowników; inne formy monitoringu