Polski model regulacji monitoringu służbowej poczty elektronicznej na tle porównawczym - Zieliński, Maciej Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W artykule podjęto próbę rekonstrukcji polskiego modelu regulacji dotyczącej monitoringu służbowej poczty elektronicznej. W ocenie autora model ten wyznaczają przede wszystkim przesłanki zastosowania tej formy kontroli pracowników. Inkorporują one bowiem idee węzłowe dla kontroli udostępnionych pracownikom narzędzi komunikacji elektronicznej; można z nich też dekodować istotne wskazówki dotyczące dopuszczalnych form monitorowania i samej istoty tego monitoringu. Analizując polski model regulacji monitoringu służbowej poczty elektronicznej, autor sięgnął po argumenty natury komparatystycznej, mając na uwadze fakt, że unormowania dotyczące tytułowej problematyki zostały wprowadzone do polskiego porządku prawnego w celu dostosowania go do wymogów jednolitych dla całej Unii Europejskiej przepisów oochronie danych osobowych.
Keywords: monitoring; kontrola pracowników; tajemnica korespondencji; poczta elektroniczna