Stosowanie wobec pracowników ukrytego monitoringu wizyjnego — kwestie sporne i niejednoznaczne - Jabłoński, Mariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W opracowaniu Autor zajmuje się problematyką ochrony autonomii informacyjnej jednostki w kontekście stosowania przez pracodawcę ukrytego monitoringu wizyjnego. Analiza przeprowadzona zostaje z punktu widzenia zgodności przedmiotowej praktyki ze standardami konstytucyjnymi, w tym konstytucyjnym mechanizmem ważenia, a także w korelacji ze stanowiskiem Wielkiej Izby ETPCz wyrażonym w wyroku w sprawie López Ribalda i inni przeciwko Hiszpanii.
Keywords: ukryty monitoring wizyjny; ochrona wolności i praw jednostki; ochrona danych osobowych; rozstrzyganie o kolizjach wolności i praw; administrator danych; wyrok ETPCz w sprawie López Ribalda i inni przeciwko Hiszpanii