Quesās a moralność : Czy możliwość wymierzenia kary kształtuje moralność społeczną? - Najman, Michał Tadeusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W wielu krajach muzułmańskich do dziś obowiązuje prawo talionu. Współcześnie wiąże się to z przeniesieniem ciężaru wymierzenia kary z organu państwowego na uprawnione podmioty — najczęściej poszkodowanego (ofiarę przestępstwa) lub też osoby mu najbliższe. Celem artykułu jest wskazanie, czy przyznanie jednostkom możliwości wymierzenia kary ma wpływ namoralność jednostki, a w konsekwencji na moralność społeczną. Odpowiedź na tak postawione pytanie wymaga analizy kwestii poczucia moralnego obowiązku u nieobiektywnego sędziego, jakim jest sam pokrzywdzony, względnie osoby mu najbliższe. Pod rozwagę poddano również problematykę funkcji kary wymierzanej przez wskazane podmioty.
Keywords: quesās; moralność; islam; wymierzanie kary