Prekariat jako nowe źródło nierówności w neoliberalizmie – kilka refleksji - Blicharz, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Prekariat jest globalnym zjawiskiem, które pojawiło się wraz z globalizacją gospodarki światowej i realizacją idei neoliberalizmu mającej na celu uczynienie rynku pracy jeszcze bardziej elastycznym. Neoliberalny program polityczny i gospodarczy sprawił, że wielu ludzi stało się ekonomicznie niepewnymi i zmarginalizowanymi, uwalniając jednocześnie mechanizmy ekonomiczne sprzyjające rozwojowi procesu „prekaryzacji społeczeństwa”.
Keywords: prekariat; neoliberalizm; nierówność społeczna; rynek globalny; rynek kapitałowy