Narzędzie do samooceny (poziom A i B) - Kuźnik, Anna; Walczyński, Marcin; Gostkowska, Kaja; Paprocka, Natalia; Solová, Regina (2023)
Wersja polskojęzyczna materiału dydaktycznego opracowanego oryginalnie w języku angielskim w ramach projektu edukacyjnego Erasmus+ „Partnerstwa strategiczne” pt. „Towards a European Framework of Reference for Translation (EFFORT)" zrealizowanego na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Wrocławskiego w okresie 01.09.2020-31.08.2023, koordynowanego przez Universitat Autònoma de Barcelona. Materiał zawiera treść Narzędzia do samooceny (poziom A i B), odnoszącego się do kompetencji tłumaczeniowej tłumacza niespecjalistycznego i zawierającego wskaźniki biegłości tłumaczeniowej na poziomie A i B (materiał dodatkowy do rezultatu pracy intelektualnej nr 3 w projekcie EFFORT). Narzędzie jest dostępne w formie interaktywnego testu do wykonania samodzielnie na stronie internetowej projektu EFFORT: https://www.effortproject.eu/pl/narzedzie-do-samooceny/ (dostęp 25.09.2023).
Keywords: kompetencja tłumaczeniowa; tłumaczenie pisemne; system opisu kompetencji tłumaczeniowej; poziom A, B, C; podpoziom A1, A2, B1, B2; deskryptor kompetencji tłumaczeniowej; Europejski System Opisu Kształcenia Tłumaczeniowego (ESOKT); Europejski System Opisu Kształcenia Językowego (ESOKJ)