Wykorzystywanie technologii blockchain jako trwałego nośnika informacji w obrocie konsumenckim - Zięciak, Monika (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest opisanie technologii rejestru rozproszonego. Zapewnia ona integralność, niezmienność i autentyczność zapisanych w niej informacji. Wyklucza możliwość jednostronnej zmiany czy usunięcia raz zapisanej informacji. Gwarantuje również niezwykle wysoki poziom bezpieczeństwa danych, m.in. poprzez techniczne zaawansowanie szyfrowania informacji. Ponadto technologia ta charakteryzuje się wyjątkową trwałością, oderwaną od urządzeń wykorzystanych do stworzenia i prowadzenia rejestru. Technologia blockchain znajdzie zastosowanie w życiu przeciętnego konsumenta na każdym kroku – można będzie spotkać się z nią w banku, urzędzie, zawierając umowę z ubezpieczycielem czy dokonując zakupów w sklepie internetowym.
Keywords: trwały nośnik; nośnik informacji; konsument; ochrona praw konsumenta; szyfrowanie informacji; technologia blockchain; technologia rejestrów rozproszonych; hash; suma kontrolna; string; łańcuch bloków