Kryptoreklamy w mediach społecznościowych - Jelonek, Natalia (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Celem artykułu jest omówienie problemu kryptoreklam występujących w mediach społecznościowych, ze szczególnym uwzględnieniem kryptoreklam publikowanych przez influencerów. Poruszono temat wykorzystania mediów społecznościowych w celach reklamowych oraz zagadnienie influencer marketingu. Wskazano cechy wpływające na siłę oddziaływania influencerów, a także wyeksponowano problem ich udziału w rozprzestrzenianiu kryptoreklam. Ponadto przedstawiono akty prawne, normujące zakaz kryptoreklamy. W artykule omówiono również uprawnienia przysługujące Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) w związku z ochroną zbiorowych interesów konsumentów. Na koniec przedstawiono i pozytywnie oceniono postępowania prowadzone przez Prezesa UOKiK w celu zwalczania kryptoreklam w mediach społecznościowych oraz omówiono działania skutkujące zwiększaniem się po-ziomu świadomości użytkowników Internetu, dotyczącej prawidłowego sposobu oznaczania treści reklamowych.
Keywords: kryptoreklama; media społecznościowe; influencerzy; influencer marketing; Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów; ochrona konkurencji i konsumentów