Internet jako przestrzeń publiczna : zagadnienia prawne i etyczne - Leśniewska, Anna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Dynamiczny rozwój sfery wirtualnej w ciągu ostatnich kilkunastu lat sprawia, że należy postawić sobie pytanie, dlaczego płaszczyzna ta cały czas pozostaje poza zasięgiem polskiego ustawodawcy. Przestrzeń, która daje możliwość zarobienia ogromnych pieniędzy, przy jedynie znikomych wymogach co do wykonywania przedmiotowej działalności – brzmi jak nonsens, jednak jest to rzeczywistość. Najmniej akceptowalnym aspektem całego układu jest fakt, iż codziennie, przez olbrzymią ilość czasu i bez ograniczeń, przygląda się temu bardzo młoda widownia. Im młodsze dzieci, tym bardziej podatne są na słowa idoli, jednocześnie nie będąc w żaden sposób chronione przed skutkami działań influencerów. Obecnie powszechnie za najbardziej aktualne i rzeczywiste w sferze wirtualnej zagrożenia uznaje się sexting albo trolling. Celem niniejszego opracowania jest wykazanie, że najaktualniejszym z istniejących niebezpieczeństw jest demoralizacja młodej widowni, co w przyszłości przyniesie prawdopodobnie rozpaczliwe skutki dla całego społeczeństwa. Autorka podejmuje próbę udowodnienia, że najrozsądniejszym rozwiązaniem w tej sytuacji byłoby uznanie zarówno przez ustawodawcę, jak i przez linię orzeczniczą, że Internet jako powszechnie dostępna przestrzeń wirtualna powinien być zawsze traktowany jako przestrzeń publiczna – w takim układzie możliwe byłoby sankcjonowanie osób działających w przestrzeni wirtualnej w sposób, w jaki jest to przewidziane w poszczególnych ustawach.
Keywords: influencer; przestrzeń publiczna; Internet; młodociana widownia; sankcje; TikTok; Instagram; YouTube; zagrożenia