Charakterystyka prawna dekompilacji programów komputerowych (czy dekompilacja to legalna kradzież?) - Kolasiński, Michał (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Dynamiczny rozwój branży nowych technologii w ostatnich kilku dekadach stawia ustawodawcom nie lada wyzwanie w zakresie sprawnego i odpowiedniego regulowania poszczególnych zagadnień. Kwestia dekompilacji programów komputerowych stanowi niezwykle newralgiczne zagadnienie o szczególnym znaczeniu dla obrotu gospodarczego. Niepewne regulacje prawne stanowią poważne zagrożenie dla know-how licencjodawców programów komputerowych. Przedmiotem niniejszych rozważań jest przedmiot ochrony programów komputerowych w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z 23.4.2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych oraz prawne aspekty dekompilacji programów komputerowych jako ewentualnego zagrożenia dla licencjodawcy. Dekompilacja zostanie przedstawiona w aspekcie technicznym oraz w kontekście przesłanek legalizujących zakres jej legalnego wykonywania i wykorzystywania efektów. Celem niniejszej analizy jest wykazanie, że aktualny stan prawny i techniczny aspekt dekompilacji nie stanowią poważnego zagrożenia dla praw autorskich, a wręcz sprzyjają rozwojowi całej branży. Ponadto autor proponuje postanowienia umowne, które zabezpieczą interes licencjodawców, jednocześnie czyniąc zadość wymogom prawnym.
Keywords: dekompilacja programów komputerowych; ochrona programów komputerowych; prawo autorskie; prawo Unii Europejskiej; prawo nowych technologii; przedmiot ochrony programów komputerowych w dyrektywie 2009/24/WE