Piaskownica regulacyjna jako instrument wspierania innowacji w zakresie sztucznej inteligencji - Wyderka, Krzysztof (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Początek trzeciej dekady XXI w. stanowi okres gwałtownego rozwoju i wzrostu znaczenia sztucznej inteligencji w wielu sektorach gospodarki. Wraz z pojawianiem się nowych produktów i usług wykorzystujących mechanizmy sztucznej inteligencji w UE podejmowane są działania mające na celu ustanowienie ram prawnych w zakresie jej rozwoju, wprowadzania do obrotu i wykorzystywania. Podmioty wdrażające innowacyjne rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji będą w związku z tym zmuszone do spełnienia nowych wymogów regulacyjnych. Mogą one stanowić poważną barierę dla rozwoju nowoczesnych technologii oraz popularyzacji sztucznej inteligencji zwłaszcza w wypadku małych i średnich przedsiębiorstw. Aby ograniczyć to ryzyko, w tym zmniejszyć obciążenie regulacyjne, organy UE oraz przedsiębiorcy proponują ustanowienie dodatkowych środków służących wsparciu innowacji, w tym w szczególności piaskownic regulacyjnych w zakresie sztucznej inteligencji. Celem niniejszego opracowania jest podjęcie próby dokonania oceny instytucji piaskownicy regulacyjnej w zakresie sztucznej inteligencji jako instrumentu służącego wspieraniu innowacji w zakresie sztucznej inteligencji. Zasadniczą część artykułu stanowi analiza przepisów określających zasady funkcjonowania piaskownic regulacyjnych w zakresie sztucznej inteligencji, zawartych w projektowanym akcie w sprawie sztucznej inteligencji z uwzględnieniem ewolucji ich treści w trakcie procesu legislacyjnego.
Keywords: piaskownica regulacyjna; sztuczna inteligencja; akt w sprawie sztucznej inteligencji; system sztucznej inteligencji; innowacyjność