Autonomia i autentyczność jako podstawa społeczeństwa idealnego dla osób z niepełnosprawnościami - Skalska, Katarzyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Idealne społeczeństwo, w którym osoby z niepełnosprawnościami mogą w pełni uczestniczyć na zasadach równych prawach i obowiązków z pełnosprawnymi, jest zarówno celem, jak i zadaniem pedagogiki specjalnej. To marzenie osób z niepełnosprawnościami, ich rodzin i pedagogów specjalnych, wiąże się z motywacją do podejmowania różnorodnych działań, zwłaszcza o charakterze społecznym. Jednym z głównych fundamentów takiego społeczeństwa jest autonomia osób niepełnosprawnych, która w tej dyscyplinie naukowej tradycyjnie kojarzona jest z podmiotowością. Jednak w psychologii, a zwłaszcza w teorii dezintegracji pozytywnej Kazimierza Dąbrowskiego, jest ona związana z autentycznością. Poszerzenie refleksji nad autonomicznym funkcjonowaniem osób z niepełnosprawnościami o ten wymiar może wiązać się ze zmianą postrzegania ich roli w życiu społecznym.
Keywords: niepełnosprawność; autonomia; autentyczność podpisów; społeczeństwo; uczestnictwo