Dydaktyka konstruktywistyczna w codzienności akademickiej – utopia, konieczność, szansa? - Paszenda, Iwona (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W rozdziale przyglądam się podejściu konstruktywistycznemu w codzienności dydaktyki akademickiej, rozważając i uznając w pewnym zakresie jego utopijność. Wiele argumentów przemawia za tezą, że dydaktyka konstruktywistyczna jest trudna do stosowania, wymagająca od nauczycieli akademickich szczególnego przygotowania. Trudność polega też na konieczności przeniesienia akcentów z kształcenia masowego na podejście indywidualne, zorientowane na studenta, jego aktywne, podmiotowe i samodzielne dochodzenie do wiedzy oraz nadawanie treściom własnych znaczeń i interpretacji. Tezą, którą staram się uargumentować, jest uznanie paradygmatu konstruktywistycznego nie tylko za konieczny z uwagi na wieloaspektowość ścieżek nauczania – uczenia się studentów, prowadzących do różnych efektów kształcenia, ale także za szansę tworzącą możliwość szerszego wykorzystania metody tutoringu akademickiego w obszarze kształcenia studentów oraz wspierania nauczycieli akademickich w roli dydaktyków.
Keywords: dydaktyka; konstruktywizm; edukacja akademicka; codzienność