Utopia prawicowego populizmu. Analiza treści artykułów portalu „Magna Polonia” 1 - Węgrzyn, Rafał (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Cyfrowa pedagogika zwraca uwagę na rolę, jaką w kształtowaniu tożsamości, uczeniu się norm społecznych czy budowaniu struktur wyobraźni odgrywają media. Polska scena medialna zdominowana jest przez dwa główne obozy, na temat których pojawiło się już wiele badań i analiz medioznawczych. Jednakże na polskim rynku wydawniczym znaleźć można media spoza głównego nurtu politycznego, które cieszą się oddaną i stale rosnącą publiką. Celem niniejszego artykułu jest analiza danych zawartych na portalu „Magna Polonia”. Badania zostały przeprowadzone w paradygmacie distant reading, zaproponowanym przez Franco Morettiego. Kluczowym obszarem tematycznym dokonanych analiz jest rekonstrukcja obrazu edukacji prezentowanego przez autorów artykułów portalu „Magna Polonia”. Za pomocą infrastruktury CLARIN-PL stworzono korpus składający się z kilkudziesięciu tysięcy artykułów, pochodzących z portalu „Magna Polonia”. Następnie wyodrębniono z niego fragmenty dotyczące edukacji i poddano je ilościowej analizie pod kątem obszarów tematycznych, częstości występowania słów oraz analizie stylometrycznej. Analizując treści portalu „Magna Polonia”, starano się poznać i zrozumieć, jaki świat kreuje dany portal swoim czytelnikom. Podsumowując zebrane dane, zrekonstruowano utopijną wizję edukacji, która wyłania się z korpusu artykułów.
Keywords: Magna Polonia; prawica; distant reading; utopia; CLARIN-PL