Trzy szkice o wyobraźni z utopią w tle albo wskazówki do pojęcia wyobraźni pedagogicznej - Włodarczyk, Rafał (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W wydanej ponad 60 lat temu klasycznej pracy "Wyobraźnia socjologiczna" Charles Wright Mills wprowadził na trwałe do nauk społecznych i humanistycznych inspirującą kategorię, która pozwala widzieć wyobrażenia i idee tworzone przez badaczy społecznych w konfrontacji z dominującymi wyobrażeniami danego społeczeństwa. Te dwa, dające się analitycznie rozróżnić wymiary wyobraźni – socjologicznej i społecznej, pozostające w różnego rodzaju związkach i zależnościach, dają się odczytać w kontekstach pedagogicznych. Uznając, że uczenie się pedagogicznego myślenia wymaga ćwiczenia wyobraźni, można pytać o to, jak możliwa jest wyobraźnia pedagogiczna, a także jak ją eksplorować?
Keywords: wyobraźnia społeczna; wyobraźnia socjologiczna; wyobraźnia pedagogiczna; edukacja; utopia; kultura lęku