Pandemia Covid-19 w kontekście politycznym: idea globalnej wspólnoty, państwa narodowe i teorie konspiracyjne - Melosik, Zbyszko (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Celem tekstu jest rekonstrukcja wybranych politycznych kontekstów pandemii Covid-19; w pierwszym okresie jej panowania, szczególnie podczas lockdownu. Pierwsza jego część poświęcona jest relacji między pandemią a procesami globalizacji i de-globalizacji. Z kolei po analizie podane jest, mające miejsce podczas lockdownu, zjawisko powrotu do prymatu państwa narodowego, zarówno w przestrzeni stosunków międzynarodowych, jak i jako układu odniesienia dla ludzi, szczególnie w aspekcie tego realnego i symbolicznego faktu, jakim było zamknięcie granic. Następnie podjęty jest problem „medycznego nacjonalizmu” oraz ksenofobii i jego konfrontacji z ideą solidarności międzynarodowej. W kolejnej części tekstu przedstawione są, mające miejsce pod wpływem pandemii zmiany w układzie sił politycznych na świecie (i ówczesne podważenie roli Stanów Zjednoczonych jako lidera globalnej społeczności międzynarodowej). Wreszcie prezentowany jest ten kolejny polityczny kontekst pandemii Covid-19, u którego źródeł znajdują się teorie konspiracyjne, a także ruchy anty-szczepionkowe. W konkluzji podjęta jest próba odpowiedzi na pytanie: czy pandemia Covid-19 w jakikolwiek sposób zmieni ludzkość w kontekście cywilizacyjnym?
Keywords: pandemia; globalna wspólnota; państwo narodowe; teorie konspiracyjne; ruchy anty-szczepionkowe