Utopia (nie)równości płciowej: literatura feministyczna, ideologia i rzeczywistość - Gromkowska-Melosik, Agnieszka (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W tekście podjęto problem utopii w kontekście kobiecości, a przede wszystkim równości i nierówności płciowej. W analizach odwołano się zarówno do literatury feministycznej, jak i różnorodnych socjologicznych podejść do utopii. Wykorzystano trzy perspektywy interpretacyjne. Pierwsza z nich związana jest z esencjalistycznym podejściem do płci i absolutnym binaryzmem płciowym. Istotą drugiej perspektywy jest post-genderyzm, którego celem jest zniesienie kategorii płci, zarówno w myśleniu, jak i w praktyce społecznej. Z kolei trzecia perspektywa odnosi się do założeń ideologii liberalnej wraz z ideą (wyjściowej) merytokratycznej równości kobiet i mężczyzn. W podsumowaniu rozważań stwierdzono, że utopie – jakkolwiek nie społecznie skonstruowane i nasycone ideologią – są potrzebne; jako idea i alternatywny układ odniesienia dla istniejącej rzeczywistości. I oczywiście dotyczy to także problemu (nie)równości kobiet.
Keywords: utopia; nierówność płciowa; literatura feministyczna; ideologia