Pojęcie "dobro dziecka" w praktyce funkcjonowania sądów administracyjnych - Jaworska-Wołyniak, Malwina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W opracowaniu podjęto próbę ukazania jak pojęcie „dobro dziecka” jest rozumiane w aktach prawa międzynarodowego oraz na gruncie obowiązujących regulacji krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem dorobku judykacyjnego sądów administracyjnych. Zasadniczym zamiarem jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy brak definicji legalnej stanowi istotną przeszkodę na gruncie stosowania przez sądy administracyjne przepisów traktujących o prawach dziecka, a tym samym obniża standardy ich ochrony.
Keywords: dobro dziecka; sądy administracyjne; orzecznictwo