Weryfikacja ustawodawstwa właściwego a ochrona pracownika migrującego na gruncie prawa Unii Europejskiej o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego - Szybkie, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Autor opisuje problematykę retroaktywnego określania ustawodawstwa właściwego na podstawie prawa UE o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Proponuje wprowadzenie prawnej ochrony pracowników przed skutkami „znikania okresów ubezpieczenia” oraz brakiem obowiązującego w danym okresie ustawodawstwa właściwego któregokolwiek z państw członkowskich UE.
Keywords: ustawodawstwo właściwe; unijne prawo ubezpieczeń społecznych; weryfikacja ustawodawstwa właściwego; pracownik migrujący; znikające okresy ubezpieczenia