Status funkcjonariuszy Straży Marszałkowskiej — zagadnienia wybrane - Mazurczak, Eliza (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Przedmiot opracowania stanowi charakterystyka wybranych elementów statusu funkcjonariuszy Straży Marszałkowskiej w aspekcie pozostawania przez nich w niepracowniczych stosunkach o charakterze administracyjnoprawnym. Skoncentrowano się na instytucji nawiązania tego rodzaju więzi prawnej, uprawnieniach i obowiązkach funkcjonariuszy tej formacji oraz na ustaniu ich zatrudnienia. Analiza regulacji pragmatycznych w tym zakresie stanowi dodatkowy argument uzasadniający stanowisko, zgodnie z którym Straż Marszałkowska może zostać zakwalifikowana do kategorii służby zmilitaryzowanej.
Keywords: Straż Marszałkowska; stosunek służbowy; funkcjonariusz; służba zmilitaryzowana