Wpływ pandemii COVID-19 na sytuację finansową polskich samorządów - Tabis, Dominika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Pandemia COVID-19 wywarła niewątpliwy wpływ na sytuację finansową polskich samorządów. Celem pracy było przedstawienie działań władz obrazujących rzeczywiste oddziaływanie pandemii na sytuację materialną jednostek samorządu terytorialnego oraz analiza danych liczbowych nakreślających skalę problemów w tej materii. Badanie uzupełnione zostało o przybliżenie nowych zadań przydzielonych jednostkom w związku z kryzysem oraz instrumentów pomocy przekazywanych od władz centralnych. Przeprowadzonemu badaniu towarzyszyła odpowiedź na pytania, w jaki sposób walka z pandemią wpłynęła na działalność samorządów oraz na ich status materialny.
Keywords: administracja; COVID-19; finanse; pandemia; Polska; samorządy