Funkcjonowanie urzędu administracji publicznej w trakcie epidemii COVID-19 na przykładzie Urzędu Miasta Lubań w okresie od marca do czerwca 2020 roku - Masełko, Michał Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Urząd Miasta Lubań świadczy obsługę administracyjną organu wykonawczego gminy miejskiej Lubań, położonej w powiecie lubańskim, w województwie dolnośląskim. W artykule została opisana kwestia jego funkcjonowania w pierwszych miesiącach epidemii COVID-19. Jednym z podstawowych problemów był sposób doręczania poczty wychodzącej z urzędu, ze szczególnym uwzględnieniem decyzji podatkowych i upomnień, a także poczty przychodzącej do urzędu. Został wskazany również sposób organizacji pracy urzędu, rozwiązywanie problemu ogólnopolskiego lockdownu czy obsługi interesantów. Opisano także problem utrzymania warunków sanitarnych w pomieszczeniach urzędu. Artykuł opiera się na wielopłaszczyznowej analizie zagadnienia, przy wykorzystaniu metody empirycznej oraz dogmatycznej.
Keywords: epidemia; urząd; Lubań (woj. dolnośląskie); gmina; poczta; decyzja; upomnienia; kwarantanna; interesanci; funkcjonowanie; pracownicy; miasto; rozwiązania; uwarunkowania