Postępowanie administracyjne w czasie pandemii ‒ zagadnienia praktyczne - Bródka, Adam (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie realiów prowadzenia postępowań administracyjnych w dobie pandemii. Zagadnienie to cechuje się znaczną doniosłością, ponieważ na drogę postępowania administracyjnego prawodawca kieruje szczególnie istotne ze społecznego oraz publicznego punktu widzenia sprawy. Podobnie jak sektor prywatny, tak i sektor publiczny natrafia na szereg trudności spowodowanych ograniczeniami wynikającymi z konieczności zachowania wymogów reżimu sanitarnego. Bezpośredni kontakt, zarówno wewnątrz struktur administracji publicznej, jak i na linii administracji‒petent został w znacznym stopniu utrudniony. Przekłada się to nie tylko na problemy w realizacji ciążących na organach obowiązków statuowanych zasadami ogólnymi Kodeksu postępowania administracyjnego, lecz także na samą efektywność pracy urzędników. Podejmowanie czynności dowodowych wymagających osobistego stawiennictwa, zapewnienie stronom czynnego udziału w postępowaniu czy obrót dokumentacją w nadal dominującej, papierowej postaci to tylko niektóre z wyzwań, przed którymi musi stanąć administracja publiczna.
Keywords: postępowanie administracyjne; specustawa covidowa; komunikacja elektroniczna; praca zdalna; administracja w dobie epidemii