Analiza poziomu innowacyjności Polski na tle państw Unii Europejskiej - Sawicka, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Innowacyjność jest zagadnieniem szczególnie istotnym w przypadku gospodarek rozwijających się. Ma znaczący wpływ na konkurencyjność oraz poziom rozwoju gospodarczego. W artykule zaprezentowano wyniki analizy porównawczej poziomu innowacyjności państw członkowskich Unii Europejskiej w roku akcesji Polski do Unii oraz w roku 2019. Badanie przeprowadzono przy użyciu metody TOPSIS ze wspólnym wzorcem rozwoju. Uzyskane wyniki pozwoliły ocenić pozycję polskiej gospodarki na tle pozostałych badanych krajów w kontekście innowacyjności.
Keywords: działalność B+R; innowacyjność gospodarki; poziom innowacyjności; metoda TOPSIS