Hegemonia po światowym kryzysie finansowym – Stany Zjednoczone Ameryki i ich główni rywale w latach 2009-2017 - Browarny, Tomasz (2020)
Przedstawiona praca doktorska poświęcona jest zagadnieniu wpływu światowego kryzysu finansowego, którego kulminacyjna faza przypada na lata 2008-2009, na równowagę pomiędzy mocarstwami globalnymi, a w szczególności na hegemoniczną pozycję USA.Choć wspomniany kryzys finansowy został zapoczątkowany w Stanach Zjednoczonych Ameryki,dość szybko przekształcił się w kryzys gospodarczy i przybrał globalne rozmiary. Przyniósł ongwałtowne zmiany w różnych sferach. W związku z tym pojawiają się pytania dotyczące jego wpływu na stosunki międzynarodowe. W niniejszej pracy skoncentrowano się na badaniu relacjipomiędzy głównymi potęgami światowymi.W szczególności badano kwestię hegemonicznej pozycji Stanów Zjednoczonych Amerykii możliwość zastąpienia ich w tej roli przez inne mocarstwo. W tym celu posłużono się głównie teoriami G. Modelskiego, I. Wallersteina, A.F.K Organskiego, w mniejszym zakresie również obserwacjami Ch. Kindlebergera, M. Olsona i P. Kennedy'ego oraz starożytnych historyków(Tukidydes, Herodot).