Prawna regulacja sektora kryptowalut na poziomie unijnym w aspekcie rozporządzenia MiCA - Meszka, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Intensywnemu rozwojowi nowego sektora rynku finansowego: rynku kryptoaktywów towarzyszy brak spójnej regulacji w jego zakresie. Unia Europejska zdecydowała się na podjęcie działań służących zapewnieniu ochrony prawnej w obszarze kryptoaktywów. Przedmiotem niniejszego artykułu jest omówienie istoty, składającego się na pakiet regulacji dotyczących finansów publicznych podjęty przez Komisję Europejską, wniosku rozporządzenia w sprawie rynków kryptoaktywów (dalej: rozporządzenie MiCA1 — ang. Markets in Crypto-Assets Regulation). Celami wprowadzenia ram prawnych są przygotowanie na nadchodzącą rewolucję cyfrową oraz zbudowanie gospodarki przystosowanej do rozwijających się technologii. W artykule poruszone zostaną najważniejsze zagadnienia dotyczące rozporządzenia MiCA.
Keywords: kryptoaktywa; kryptowaluty; finanse cyfrowe; rozporządzenie MiCA