Legal aspects of small modular reactors in Polish nuclear law - Betkowski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Polskie przedsiębiorstwa pilnie potrzebują przyjęcia nowych strategii w celu dekarbonizacji. Aby to osiągnąć, niezbędne może stać się wdrożenie energetyki jądrowej. W szczególności małe reaktory modułowe, które mają być komercyjnie dostępne w latach trzydziestych XXI wieku mogą dostarczyć czystej, zeroemisyjnej energii. Celem tego artykułu jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy małe reaktory modułowe mogą stać się ważną częścią przyszłego miksu energetycznego w polskim przemyśle. W artykule zastosowano metodę prawnoporównawczą. W jej wyniku autor doszedł do wniosku, że małe reaktory modułowe mogą być wdrożone w Polsce. W podsumowaniu artykułu autor zaproponował prawne oraz legislacyjne działania, których celem może być dostosowanie krajowego prawa energii jądrowej do specyfiki małych reaktorów modułowych, włączając w to przekrojowe wskazanie głównych kierunków rozwoju działań polskiego rządu w kierunku rozwoju małych reaktorów modułowych.
Keywords: małe reaktory modułowe; prawo energii jądrowej