Desuetudo a formalne rozumienie idei państwa prawnego - Wiecha, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Celem artykułu jest zarysowanie relacji desuetudo, rozumianej przede wszystkim jako derogacja nieaktualnej normy, mimo że formalnie norma ta obowiązuje i pozostaje elementem systemu prawa, do formalnego rozumienia idei państwa prawnego. W toku rozważań desuetudo jest kolejno analizowane na tle sześciu postulatów formalnych idei państwa prawnego. Wyniki analizy pozwalają wykazać, że jedynie przesłanki desuetudo dają się względnie pogodzić z praworządnością, kiedy inne elementy z nią kolidują.
Keywords: desuetudo; formalne rozumienie państwa prawnego; praworządność; rządy prawa; obowiązywanie prawa