Obraz przemocy w perspektywie osób skazanych za przestępstwo znęcania się w rodzinie - Jureczka, Marlena (2023)
Przemoc w rodzinie jest problemem społecznym występującym w każdym społeczeństwie. Oblicza przemocy przybierają różne rodzaje – można wymienić psychiczną, ekonomiczną, seksualną i fizyczną. Niekiedy przemocy nie widać, jest głęboko ukryta w zaciszu domowej rutyny. Zdarza się, że powyższe zjawisko jest bagatelizowane i traktowane jako niewielkie zagrożenie, jednakże każdy rodzaj przemocy jest uwarunkowany pewnymi czynnikami, a na ofiarach odciska swoje piętno. Ważną kwestią w podjętym temacie jest poznanie przyczyn występowania przemocy i stosowania jej przez osoby skazane za przestępstwo znęcania się w rodzinie. Praca przedstawia obraz przemocy w perspektywie sprawców przemocy. Fundamentem analizy treści wywiadów z osobami odbywającymi wyroki w zakładzie karnym jest metoda analizy pól semantycznych, natomiast punktem wyjścia w niniejszej dysertacji jest teoria interakcjonizmu symbolicznego oraz socjologii emocji.
Keywords: przemoc w rodzinie; sprawcy przemocy; rodzina; interakcjonizm symboliczny; socjologia emocji