Obrona obligatoryjna w przypadku uzasadnionych wątpliwości co do poczytalności oskarżonego — glosa do wyroku SN z dnia 28 stycznia 2020 roku, II KK 22/19 - Kaczorowska, Elżbieta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Glosa porusza problemy związane z poczytalnością oskarżonego. W razie uzasadnionych wątpliwości co do poczytalności oskarżony musi mieć wyznaczonego obrońcę z urzędu. Ta zasada jest gwarancją proceduralną i elementem prawa do obrony. W związku z tym trzeba ustalić, co można uznać za uzasadnioną wątpliwość oraz czy leczenie psychiatryczne wystarcza do powzięcia uzasadnionych wątpliwości co do poczytalności oskarżonego.
Keywords: Sąd Najwyższy; proces karny; prawo do obrony; poczytalność; obrona obligatoryjna