Glosa do postanowienia Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11 maja 2021 roku, sygn. III OSK 4494/21 - Skawiński, Franciszek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Komentowane postanowienie Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11 maja 2021 roku, sygn. III OSK 4494/21 dotyczy możliwości reprezentacji zagranicznej osoby prawnej przez osobę fizyczną, która na gruncie prawa polskiego nie posiada zdolności procesowej, i zastosowania klauzuli porządku publicznego w takim przypadku. Opracowanie ma na celu skonfrontowanie stanowiska Sądu z poglądami prezentowanymi w doktrynie oraz judykaturze polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem celu oraz przesłanek zastosowania klauzuli porządku publicznego. Na podstawie przeprowadzonej analizy przedmiotowe orzeczenie ocenić należy krytycznie, przede wszystkim ze względu na zbytnie uproszczenie instytucji klauzuli porządku publicznego oraz niewystarczająco dokładne rozważenie istnienia przesłanek warunkujących jej zastosowanie.
Keywords: klauzula porządku publicznego; prawo prywatne międzynarodowe; informacja publiczna