Prawne aspekty transformacji energetycznej sektora ciepłownictwa w Polsce : Znaczenie małych reaktorów modułowych - Betkowski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W nadchodzących latach w związku z transformacją energetyczną w Polsce sektor ciepłownictwa systemowego stanie przed wyzwaniem zmniejszenia emisyjności wytwarzanego ciepła. Jednym z rozwiązań jest wdrożenie małych reaktorów modułowych mogących w zeroemisyjny sposób zastąpić obecne jednostki wytwórcze. W poniższym artykule autor dokonał analizy dokumentów strategicznych będących podstawą do wdrożenia energetyki jądrowej w Polsce. Ponadto w rezultacie zastosowania metody prawnoporównawczej autor zbadał status prawny małych reaktorów modułowych w polskim prawie energii jądrowej, a także zawarł postulaty de lege ferenda w odniesieniu do prawnych aspektów rozwoju tej technologii w przyszłości.
Keywords: dekarbonizacja; ciepłownictwo systemowe; małe reaktory modułowe; energetyka jądrowa