Czy przypadek Urgendy jest do powtórzenia w Polsce? Refleksja społeczno-prawna - Żukowski, Alan (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Głównym celem artykułu jest ustalenie, czy przypadek Urgendy jest możliwy do powtórzenia w Polsce. Niniejszy artykuł składa się z trzech części. W pierwszej zrekonstruowano sprawę Urgendy jako przyjazną klimatowi litygację strategiczną. W drugiej części przeanalizowano dotychczasowe litygacje strategiczne dotyczące klimatu w Polsce. W ten sposób nakreślony został kierunek ewolucji omawianego trendu społeczno-prawnego. Ostatnia część to społeczno-prawna refleksja nad możliwością powtórzenia modelu sprawy Urgendy w Polsce.
Keywords: strategiczna litygacja; prawo sądowe; nowe ruchy społeczne; sprawa Urgendy; ClientEarth; studia społeczno-prawne