Radykalizacja klauzuli sumienia a prawa reprodukcyjne w Polsce - Górka, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W tekście zajmuję się analizą zjawiska radykalizacji lekarskiej klauzuli sumienia, które to zjawisko nastąpiło w wyniku wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Przedstawiam, jak partia populistyczna wykorzystuje lekarską klauzulę sumienia do kreowania polityki opartej na moralności i dyskryminacji. Na przykładzie działań populistów, którzy odchodzą od liberalnego modelu praw człowieka, prezentuję, jak współcześnie ograniczane i gwałcone są prawa kobiet. Na końcu przedstawiam, jak inne zawody próbują wykorzystywać lekarską klauzulę sumienia w celu ograniczenia świadczenia usług.
Keywords: lekarska klauzula sumienia; prawa kobiet; populizm; aborcja; konstytucja