Skutki strategicznej litygacji : Sprawa „stref wolnych od LGBT” - Kauczor, Wojciech; Skoczke, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rządy populistów kreują polityczne zaplecze naruszeń praw mniejszości. W związku z tym niektóre polskie jednostki samorządu terytorialnego przyjęły uchwały o ogłoszeniu się tak zwanymi strefami wolnymi od LGBT. Wywołało to opór społeczny i doprowadziło do zaskarżenia tych uchwał przez Rzecznika Praw Obywatelskich do sądów administracyjnych. Ponadto, szeroki zakres środków pozaprawnych został wykorzystany przez wiele organizacji pozarządowych wspierających osoby LGBT, aby wpłynąć na media, społeczeństwo i samorządy celem odrzucenia tych uchwał. Autorzy opisują ten proces i badają rolę Rzecznika Praw Obywatelskich w nim w kontekście strategicznej litygacji.
Keywords: strategiczna litygacja; Rzecznik Praw Obywatelskich; strefy wolne od LGBT; prawa osób LGBT