Strategiczna litygacja w czasie historycznego pożaru : Przypadek Polski po roku 2015 - Wojtanowski, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł podejmuje problem strategicznej litygacji w czasie historycznego pożaru — czyli, jak będę próbował pokazać, w okresie obecnym, cechującym się między innymi utratą stabilnej podstawy aksjologicznej praktyk związanych z prawem w polskim społeczeństwie. Na wstępie charakteryzuję historyczny pożar oraz strategiczną litygację. Następnie nawiązuję do kategorii kultury polityczno-prawnej w rozumieniu Pawła Jabłońskiego i Przemysława Kaczmarka oraz proponuję uzupełnienie struktury granic władzy prawniczej wymienionych autorów o dodatkowy element: relację pierwotnego wyboru. Na koniec przedstawiam konkluzje dotycząc ewpływu fenomenu historycznego pożaru na kwestię granic prawniczej władzy dyskrecjonalneji specyfikę strategicznej litygacji. Poruszam także wątek dalszych perspektyw liberalizmu, którego pozycja została w ostatnich latach podważona.
Keywords: kultura; liberalizm; polityczność; strategiczna litygacja; wykładnia prawa; stosowanie prawa; prawa człowieka; populizm