Cechy nieruchomości podobnej – najważniejsze uwagi na tle orzecznictwa - Kiedrzynek, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Do najważniejszych terminów związanych z gospodarowaniem nieruchomościami należy „nieruchomość podobna”. Wbrew pozorom, pomimo intuicyjnego rozumienia tego wyrażenia, sądy wielokrotnie musiały się do niego odnosić. Z dotychczasowego orzecznictwa można wysnuć kilka wniosków, które w znacznej mierze pozwalają wskazać na to, co należy brać pod uwagę przy ocenie podobieństwa nieruchomości. Dotyczą one kwestii identyczności nieruchomości, ich powierzchni czy położenia. Sposób orzekania w większości spraw z reguły jest dość jednolity, jednak konieczne jest przeprowadzenie analizy dotychczasowego dorobku i sformułowanie wniosków.
Keywords: prawo; prawo administracyjne; administracja publiczna; prawo nieruchomości; gospodarka nieruchomościami