O realizacji przez zarząd drogi publicznej obowiązku usuwania padłych zwierzątw świetle ustawy z dnia 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządkuw gminach - Sowiński, Piotr Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Poniższe opracowanie poświęcono niektórym aspektom utrzymania porządku i czystości w obrębie dróg publicznych. Wskazano na praktyczny wymiar rozgraniczenia kompetencji pomiędzy zarządy dróg publicznych a właściwe terytorialnie gminy jako na jednostki samorządu terytorialnego realizujące określonego rodzaju zadania publiczne na rzecz wspólnoty samorządowej. Przedstawiono tu również kwestie związane z możliwością „refundacji” kosztów utylizacji padłych zwierząt od ich właścicieli.
Keywords: droga publiczna; gmina; zarząd drogi; utrzymanie czystości i porządku; zadania publiczne; roszczenie regresowe; odpowiedzialność materialna