Rola przywilejów i immunitetów konsularnych uregulowanych w Konwencji wiedeńskiej o stosunkach konsularnych z 1963 roku - Telenga, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Aktem regulującym przywileje i immunitety konsularne jest Konwencja wiedeńska o stosunkach konsularnych z 1963 r., która tematyce tej poświęca Rozdział Drugi. Zarysowując tak obszerny temat, należy wskazać proces uchwalenia konwencji oraz przedstawić zakres terytorialny przedmiotowy i podmiotowy immunitetów i przywilejów. W następnej kolejności przedmiotem analizy jest katalog immunitetów i przywilejów konsularnych uregulowanych przez Konwencję wiedeńską pod kątem istnienia ich jako norm prawa zwyczajowego. W niniejszej pracy zostaną przedstawione i omówione wybrane przywileje i immunitety konsularne w oparciu o wspominaną konwencję, umowy bilateralne, multilateralne oraz literaturę przedmiotu. Celem pracy jest szczegółowe przedstawienie immunitetów i przywilejów konsularnych. Praca zwraca uwagę na doniosłość prawa zwyczajowego, które stanowi w wielu przypadkach fundament prawa konsularnego, z nich się wywodzą i na nich konwencja opiera swoje główne założenia. Do pryncypiów należy stwierdzenie, iż omówione zagadnienia stanowią w istocie podstawę do rozważań na temat słuszności i aktualności norm prawa międzynarodowego w procesie współpracy państw.
Keywords: Konwencja wiedeńska; konsul; immunitety; przywileje