Autonomia dziecka w kontekście wolności myśli, sumienia i wyznania dziecka oraz prawa rodziców do wychowania dziecka zgodnie z własnymi przekonaniami – część II - Kędziera, Karolina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W sposób immanentny autonomia dziecka łączy się z jego wolnością myśli, sumienia i wyznania. Zakres wolności małoletniego jest wyznaczony przez jego zdolności poznawcze rozwijające się wraz z wiekiem. Elementem wspólnym wskazanych wolności pozostaje to, że mają one swój początek w procesach psychicznych i intelektualnych dziecka, wynikając z jego wewnętrznej autonomii, a następnie poprzez podejmowanie określonych zachowań podlegają one uzewnętrznieniu i stają się środkiem manifestacji autonomii zewnętrznej. Jednocześnie rodzicom przysługuje pierwszeństwo w zakresie wychowywania małoletniego, w tym wychowywaniu go w sposób odpowiadający ich przekonaniom. To również oni decydują o pobieraniu przez dziecko nauczania religijnego lub etycznego. W praktyce prawo rodziców oraz wolność dziecka, zwłaszcza starszego, mogą pozostawać ze sobą w kolizji. Rozwiązywaniu powstałych konfliktów służą zasady wykonywania władzy rodzicielskiej oraz sam cel jej wykonywania – w interesie dziecka. Odwołanie się do wskazanych zasad nie zawsze zabezpiecza w wystarczającym stopniu poszanowanie autonomii dziecka. W większym stopniu cel ten realizowałoby precyzyjne określenie granicy wiekowej, od której małoletni korzysta z całkowitej autonomii w zakresie swobody myśli, sumienia i wyznania, w tym może podjąć autonomiczną decyzję o kształceniu religijnym lub etycznym.
Keywords: autonomia dziecka; prawo rodziców do wychowania dziecka zgodnie z własnymi przekonaniami; wolność myśli, sumienia i wyznania dziecka; władza rodzicielska