Ocena przydatności reform administracji publicznej na przykładzie zmian wprowadzonych w greckiej administracji publicznej w 2010 r - Biały, Sebastian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest ocena przydatności reformy administracji publicznej na przykładzie przeprowadzonej reformy greckiej administracji publicznej w 2010 r. Autor poprzez wnikliwą analizę zmian w administracji publicznej, przewidzianych w ustawie N. 3852/2010, wyciągnie wnioski dotyczące przydatności reformy na mocy Programu Kallikratis. Na koniec zostaną wskazane pozytywne i negatywne efekty stosowania wyżej wskazanej reformy.
Keywords: administracja publiczna; reforma; samorząd terytorialny; organ administracji publicznej; Program Kallikratis